Turističke atrakcije Amsterdama

Oude Kerk Amsterdam atrakcija

Obilazak grada Amsterdama je pravo zadovoljstvo! Amsterdam nije tako veliki grad i bez ozbira na to da li se odlučite za pešačenje ili vožnju bicikla uvidećete da je čarolija Amsterdama jedna od onih stvari za koje važi poslovica koja kaže da su najlepše stvari u životu besplatne.

Uži centar, koji je glavno odredište turista, se prostire izmedju kanala koji se u vidu polukrugova nižu jedan za drugim sve do kanala Spigel (Spiegelgracht) koji je granica najuzeg centra grada. Uži centrar, ili Stari grad, je mesto gde je Amsterdam osnovan, u prvo vreme kao mali ribarski gradic na ušcu reke Amstel koji se do sedamnaestog veka utvrdio kao trgovačka prestonica Evrope i kada je nastala vecina zgrada koje i sada čine njegov nezaboravni pejzaž.

Unutar užeg centra nalazi se više odvojenih delova od kojih svaki poseduje svoj specifični šarm. Najstrariji deo grada je oblast koja se pruža vec od centralne stanice, koja je za većinu turista polazna tačka za obilazak grada. Od centralne stanice se kratkom šetnjom duz avenije Damrak dolazi do najpoznatijeg amsterdamskog trga, trg Dam (Dam plein) okruzenim zgradama Kraljevske palate, Nove crkve i kolosalnom zgradom u kojoj se nalazi muzej Madam Tiso.

Muzeji su jedna od najbitnijih turističkih atrakcija u Amsterdamu ali i sam obilazak grada se moze doziveti kao poseta muzeju na otvorenom. Jedna od preporuka koju vam možemo dati je da se jednostavno prepustite uzivanju u šetnji. Krenite, na primer, od prelepih amsterdamskih trgova.

Trg Dam

Samo desetak minuta od centralne stanice nalazi se najpoznatiji amsterdamski trg, trg Dam. Iako u Amsterdamu možete naci mnogo lepših delova, mirnijih i urednijih ovaj trg sa veličanstvenim fasadama Kraljevske palate, Nove crkve i muzeja Madam Tiso sigurno je vredan vaše paznje. On je mesto posebne istorijske vaznosti u šta se možete uveriti u Amsterdamskom istorijskom muzeju. Jedna od zanimljivosti je da je na ovom trgu izvršena primopredaja grada Napoleonu davne 1808. godine. Danas je ovaj trg stecište turista iz svih delova sveta.

Trg Leidseplain

Ovaj trg je centar noćnog života Amsterdama. Sa bezbroj restorana, kafea, bioskopa pozorišta ovaj trg je simbol zabave i dobrog raspoloženja, šarenila i živosti holandske prestonice. U tople letnje večeri turisti i domaćini uživaju u baštama kafea provodeći sate uz holandsko pivo i razgovor. Ulični muzičari, žongleri, jedači vatre i drugi zabavljači izvode preformanse na centru trgačesto do ranih jutarnjih časova.

Trg Rembrandt - Rembrandtplein

Rembrandtplein je uokviren pabovima, restoranima, kafeima, hotelima i zato predstavlja turistički magnet. Ovaj trg je i jedan od centara noćnog života sa tradicionalnim holandskim pabovima i holandskom zivom muzikom. U letnje večeri na ovom trgu možete videti ljude koji uživaju na otvorenom. U samom centru trga je park sa skulpturom velikog majstora čije ime trg nosi.

Kanali u Amsterdamu

Kanali su zaštitni znak Amsterdama i jedan od razloga zašto neki ovaj grad nazivaju "Severnom Venecijom". Mnogi posetioci Amsterdama su začudjeni količinom vode u samom gradu. Samim tim put u Amsterdam nije potpun dok se ne prevozate brodom po kanalima. Vožnja kanalom može biti relaksirajuća ali i uzbudljiva i možete je načiniti kako u toku dana tako i noću kada su kanali osvetljeni.

Četiri kanala je posebno poznato i to su glavni gradski kanali : Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht i Singel. Ali ima jako mnogo manjih prijatnih kanalića kao što su There Brouwersgracht, Bloemgracht i Leliegracht.

Amsterda Crvena zona - Red Light District

Jedno od najčešcih pitanja turistima koji se vraćaju iz Amsterdama jeste je pitanje da li su posetili Crvenu zonu. Ne propustite kulturni šok koji ćete doživeti šetajući se ovom oblašću samog centra grada. U gotovo nepromenjenom pejzažu kanala i mostića nalazi se bezbroj prodavnica sa svakojakom sekualnom opremom, nešto nalik zabavnom parku seksa. Pivo i zabava na sve strane, seks na prodaju, seksi video, časopisi, igračke. Pa ipak svake godine milioni turista bezbedno prošeta duž crveno osvetljenih prozora Crvene zone. Pa ipak budite pažljivi ako prolazite mirnijim ulicama ove oblasti i ne zaboravite da je u njoj fotografisanje zabranjeno.

Radnja za kondome - Het Gulden Vlies

Ova specijalizovana radnja je kraljevstvo kondoma. U ovoj radnji možete pronaći kondome u svim bojama, oblicima, veličinama i ukusima. Obratite pažnju na to da su neki od njih su ručno bojeni i koriste se samo za dekoraciju. Pored toga ova radnja sadrži mnoštvo informacija o kondomima u vidu knjiga, pa čak i mali muzej kondoma.

Četvrt Jordan

Amsterdam Četvrt Jordan

Nekada je ova četvrt bila radnička oblast, sada je to oblast u kojoj uglavnom žive studenti, bogati biznismeni i umetnici. Duguljaste zgrade neobičnog oblika (kao na slici desno) su zaštitni znak ove oblasti a poseban šarm joj daju kanali i mostovi izmedju kojih se prostire. Ova oblast je na samo desetak minuta od centralne stanice samo od ulice Rokin skrenite na desno.

Broun kafei - brown cafes su karakteristični za ovaj kraj grada. Posetite ih i sami otkrijte šarm Jordana. Naravno, možete posetiti i umetničke galerije i unikatne prodavnice oko tri glavna kanala ove oblasti.

Artis zoološki vrt

U samom centru Amsterdama možete pronaći i najstariji zoološki vrt u Holandiji. On se sastoji od sledećih delova : zoološki vrt, planetarijum, botaniška bašta i geološki i zoološki muzej. U samom zoološkom vrtu možete pronaći raznorazne životinje iz svih krajeva sveta. Posebno zanimljiva vam može biti poseta akvarijumu koji se nalazi u sastavu zoološkog vrta. Ulaznica nije jeftina i koštaće vas oko petnaestak eura.

Most Magere

Amsterdam Most Magere

Od više od hiljadu amsterdamskih mostova, most Magere, ili u prevodu "Mršavi most" je najpoznatiji. Ovaj most povezuje obale reke Amstel i na svakih dvadesetak minuta se podiže da propusti brodove. Originalni most je načinjen još 1670. ali zbog razvoja transporta na reci Amstel ovaj prvi most je ubrzo zamenjen.

Vondelpark

Vondelpark je lociran na jugu Amsterdama samo nekoliko minuta šetnje od Lajdseplejna i Muzejske četvrti. Gotovo 10 miliona turista poseti ovaj park godišnje što ga čini najposećenijim parkom u Holandiji.

Albert Kajp pijaca

Pijaca Albert Krajp (Albert Cuypmarkt) je jedna od najpoznatijih i najposećenijih otvorenih pijaca u Evropi. Hiljade posetilaca se nevno prošeta ovom pijacom i to posebno veliki broj subotom. Ovde bukvalno možete pronaći sve od sveže hrane do odevnih predmeta. Pijaca se nalazi u oblasti Pajp (De Pijp) gde se nakon kupovine možete odmoriti u prijatnim kafeima i restoranima.