Saveti za turiste

Čuvajte se dzeparoša!

Čuvajte se dzeparoša! Iako ponekad deluje sasvim miroljubivo Amsterdam ima sve probleme velikih gradova a jedan od njih je kriminal. Svake godine veliki broj turista bude opljačkano iz čiste nepažnje. Dakle, uzivajte u svom boravku u Amsterdamu ali i vodite računa o svojim stvarima!

Šta Ne raditi u Amsterdamu!

 1. Ne voziti automobil u Amsterdamu
  Parkiranje u centru je skupo i komplikovano. A pored toga možete sasvim neprimetno dobiti kaznu za pogrešno parkiranje pa makar auto ostavili samo na pet minuta. "Klamperi" rade neprekidno i u slucaju da se ogrešite o pravila parkiranja možete se na ličnom primeru upoznati sa "klampima" kojim će vam "klamperi" onemogućiti pokretanje automobila. Naravno, i pored stresa moraćete da platite kaznu od 67,00 EUR pre nego što "klampi" budu sklonjeni. Kaznu morate platiti u roku od 24h, ili će vaš automobil biti odnesen.
 2. Ne švercujete se u tramvaju!
  Nemojte to raditi jer u slučaju da budete uhvaćeni kazna je 60.00 EUR i mora se platiti na licu mesta!
 3. Pazite na bicikle!
  Biciklistička staza je često vrlo blizu trotoara. Izbegavajte hodanje po biciklističkim stazama! U Amsterdamu biciklista uvek ima prvenstvo i neretko vozi vrlo brzo i nemarno. Kada čujete biciklističko zvonce, odmah se sklanjajte s puta!
 4. Izbegavajte da ovim oblastima šetate noću!
  Ulice oko oblasti Niuvendajk (Nieuwendijk), juzni kraj oko Zejdajka (Zeedijjka), ulice od i oko Damraka nisu najbezbednije!
 5. Ne pušite u vozovima i na železničkim stanicama!
  Od početka ove godine pušenje je zabranjeno na železničkim stanicama : u vozovima, na čekalištima i na peronima. Postoje specijalno dizajnirana mesta za pušače u kojima možete zadovoljiti svoju naviku. Ako to uradite na drugom mestu platićete kaznu od 25 eura a u slučaju da pikavac bacite na peron umesto u pepeljaru kazna će biti 40 eura.

Razmena novca

Sa obzirom da je u Holandiji euro važeća valuta najverovatnije vam neće biti potrebno da razmenjujete novac. Ako ipak u Amsterdamu razmenjujete novac najbolje je da to uradite na centralnoj stanici. "GWK" banka na centralnoj stanici nudi najpovoljniju razmenu i otvorena je 24h dnevno. Novac možete razmeniti i u Čekpointu - Chequepoint, mada njihova ponuda nije najpovoljnija. Kreditne kartice su vrlo rasprostranjene u Holandiji. Visa kard kartice i Maestro karice možete koristiti za podizanje keša sa aparata a takodje i u većini prodavnica i supermarketa.

Telefon AmsterdamKorišćenje telefona

Telefonske govornice se mogu naći svuda po Amsterdamu, na železničkoj stanici, u poštama, čak i u nekim kafićima. Korišćenje telefona je vrlo jednostavno samo ako imate pravu telefonsku karticu. Ove kartice možete kupiti u prodavnicama štampe, na kioscima. Naravno, u slučaju da zaboravite pozivni za SCG je 00381 i zatim pozivni za grad, bez nule.

Kupovina

Kao i u svim velikim gradovima u Amsterdamu imate raznorazne prodavnice od markiranih do onih pristupačnijih. Prodavnice rade ponedeljkom od 1-6 popodne a ostalim radnim danima od 9/10-6 popodne. Duže radno vreme je četvrtkom do 9h uveče a subotom zatvaraju ranije, u 5 popodne. Ulice za kupovinu su Kalverstraat, Damrak, Laidsestraat i ulice pored Severne crkve (Noorderkerk).
Što se tiče kupovine prehrambenih proizvoda, na svakom ćošku možete pronaći supermarkete od kojih je najpoznatiji Albert Hajn (Albert Heijn). On često ostaje otvoren do 8. ili čak 10h.

Holandski jezik

Znanje ovog jezika vam može dobro doći ali nije neophodno za sporazumevanje. Iako povremeno možete čuti sve varijante srpsko-hrvatskog jezika opet je engleski (eventualno francuski, nemački, ruski) dovoljan za snalaženje u Amsterdamu. U svakom slučaju na ovom sajtu možete naći neke osnovne fraze na holandskom.

Turistički biroi

Turistički biroi su pravo mesto (VVV) za dobijanje dodatnih informacija a posebno informacija koje se tiču trenutnih kulturnih dešavanja. Ipak, ako preko turističkog biroa budete rezervisasli sobu u hotelu napratiće vam manju sumu novca za tu uslugu. Na nashem sajtu možete izvršiti rezervacije bez dodatne naplate!

Propusnica "Amsterdam pass"

Pomoću ove propusnice možete ući u razne muzeje, na aktuelna kulturna dešavanja, u autobuse, metroe, tramvaje. Možete je kupiti u turističkim biroima na Amsterdamskom aerodromu ili nasuprot centralne stanice ali i u mnogim drugim prodavnicama u gradu.