Rajks muzej u Amsterdamu

Rijksmuseum AmsterdamAko zelite da vaš boravak u Amsterdamu bude pravo uživanje u svim lepotama grada ne smete nikako propustiti nekoliko sati upoznavanja sa holandskim slikarstvom. Najlepšu kolekciju slika velikana Zlatnog veka holandkog slikarstva cete naci u nacionalnom, Rajks muzeju.

Rajks muzej (Nacionalni muzej) je najveci i najznačajniji muzej Holandije. Smešten je u samom centru grada, u muzejskoj četvrti, nedaleko od Lajdse trga i centralnih kanala. Sam eksterijer muzejske zgrade ce vas zadiviti što zbog svoje kolosalnosti što zbog klasične holandske arhitekture. Zgrada ovog muzeja ne potseca slučajno na zgradu centralne zelezničke stanice jer su obe izgradjene od strane istog arhitekte (Petrus Josephus Hubertus Cuypers) osamdesetih godina 19. veka.

Rajks muzej zapošljava više od 400 ljudi, uključujuci 45 kustosa koji su specijalizovani u svim oblastima.

Rajks muzej je internacionalno priznat zbog svojih izložbi i publikacija ali takodje i zbog toga što se zalaže za prevazilaženje granica u izučavanju umetnosti i podrzava nove i moderne uvide u umetnost.

Najpoznatiji svetski dizajneri se bave uredjivanjem interijera Rajks muzeja..

BITNO !!! : Glavna zgrada Rajks muzeja je u fazi renovacije! Dobra vest je da se najznačajnija dela izložena u redizajniranom Filips krilu zgrade. Naziv ove izložbe je "Remek-dela'" ili The Masterpieces.

Muzej je otvoren dnevno od 10-17h.
Ulazi se iz ulice Stadhouderskade 42.

Kontakt

Tel. +31 (0)20 6747047 (public info)
Fax. +31 (0)20 6747001
email: info@rijksmuseum.nl
Web: www.rijksmuseum.nl

Adresa muzeja

Rijksmuseum Amsterdam
PO Box 74888
1070 DN Amsterdam
The Netherlands